Datça

Ağustos sonu ve Eylül ilk iki haftasını Datça'da geçirdik. Biraz yarı Datça'lı olduk artık. Mayıs ayındaki kapanmada 15 gün kadar kalınca çok sevmiştik oradaki huzuru.

Elbette yaptığımız en önemli iki şey koyları keşfetmek ve iyi yemek mekanları bulmaktı. Çok güzel koylar keşfettik. Anlatmayacağım tabi ki.

Yemek konusunda çok fazla dışarı çıkmadık, çıkınca da önceden araştırdığım ya da önerilen yerleri tercih ettik. Ancak bu anlatacağım yer İskele Mahallesi'nde balık restoranlarının dizili olduğu deniz kenarında görüp merak ettiğimiz yerlerden.

Neden merak ettik? Çünkü kapıya koydukları tahtada "5 çeşit meze, salata ve balık 135 lira" ve "içkini al gel" yazmasıydı. Deniz kenarında çok sayıda masası var ve çoğunlukla doluydu.

İçki meselesi biraz kırmızı çizgi bizde, özellikle şarapta. Çünkü çok fahiş fiyatlar uygulanıyor. Bizim de dolapta yarısını bitirdiğimiz rakımız var, attık çantaya gittik.

Mezeleri dolaptan kendiniz seçiyorsunuz. Yaklaşık 40 civarı meze var ama bunlardan ahtapot, levrek, lakerda gibi olan 5 meze hariç. Mantıklı. Biz ayrıca peynir ve kavun da istedik. Ekstra. Ara sıcaklar da doğal olarak ekstra.

Girit mezesi, çiçek dolması, pazı sote, atom ve tekmil fava Seçtik.

Mezeler gayet güzel taze, lezzetli. Girit mezesinin peyniri biraz fazla tuzluydu sadece.

Balıklar yarım kesilmiş parça olarak geliyor ama oldukça büyük. Elbette kısıtlı balık çeşitleri. Çupra, levrek gibi. Kurutulmuş yani çok kıvamında pişmemiş ve lezzetsizdi bu yüzden. Ertesi gün çıktığımız tekne turunda pişirilen balık harikaydı mesela. Balık aynı balık sonuçta.

Neyse, kötü bir akşam değildi özetle. Ama hilesi şurada: Otellerin fiyat açıklarken tek kişi fiyatı açıkladığı gibi bunlar da da öyle yapmış. Meze iki kişilik değil, minik tabaklarda gelen normal mezeler. Balık da ikiye paylaştırılıyor ama bunun için 270 ödüyorsunuz. Şimdi 5 çeşit meze oradaki ortalama fiyatlarla zaten 150, balık 70-80, salata da 30-40 civarı. Aslında böyle set menü almaya gerek yok. Fark rakıda. Bizim zaten elimizde tüketmek istediğimiz rakı olduğu için denemeyi tercih ettik. Eğer rakı olmasaydı normal bir restorana da oturmayı tercih etmek pek fark yaratmayacaktı.

Kavun 30 peynir 15 kuver kişi başı 10 lira. Toplam 335 ödedik. Rakının bize maliyeti de kalan kısım 75 gibi. Rakı oradan alsaydık muhtemelen 125 gibi olacaktı.

Denemek isteyen denesin, ama biz ala kart seçmeyi tercih edeceğiz.

Mekan adı: Ada Balık. Bir de Adı Balık var bir arka sokakta minik salaş bir meyhane. Onlarda 5 çeşit meze 109, yine içkini alıp gidebiliyorsun. Mezeleri az sayıda ve çok cazip görünmedi bize. Gelecek sefere Maradona ya da Tuna hedefte. Aynı yerdeler bunlar da.

Corvus...