Uçmakdere Firuze şarapları

Uçmakdere Firuze şarapları ile ilk kez Sommeliers 2019 etkinliğinde tanıştım. Nispeten yeni üreticilerden. Trakya bölgesi. Çok beğendiğim şarapları olmuştu o zaman.

Geçenlerde bu üreticimizin şaraplarını da arkadaşlara açtığım şarap listesine koymuştum. Ben de 2 beyaz 4 kırmızı olmak üzere 6 şişe şarap istedim.

Dün akşam 2013 rekolte Cabernet Sauvignon Merlot kupajını açtık. Farklı bir yemek eşleştirmesi yaptık bu kez. Hafif acılı ve baharatlı, antrekot ile yapılmış çoban kavurma, sonra da mantarlı krema soslu ve pastırmalı papardelle makarna.

Şarabı açınca ilk dikkatimi çeken mantarındaki çok hafif şekerlenmeydi. Mayanın şekerlerin tamamını alkole çeviremediğini düşündürdü. Uzmanlarımız yorumlasın bunu. Şarabın alkolü de 15 derece, bir an için acaba alkolü yükseltmek için şeker mi ilave edildi gibi saçma bir soru da takıldı aklıma.

Burunda çok güzel kuru kırmızı meyveler karşılıyor. Kuru erik, geride biraz kiraz. Ayırt edemediğim hafif baharatlar. Yoğun ve gövdeli bir şarap, bordo renkli. 7 yaşındaki bir

şarap için hala çok canlı, asiditesi orta üstü, tanenler biraz kaba, herhangi bir fıçı etkisi göremiyorum. Muhtemelen de hiç fıçı görmemiş zaten. Ben bunu seviyorum. Fıçı çoğu şarabı birbirine benzetiyor ve üzümün asıl karakterini baskılıyor bir süreden sonra diye düşünüyorum. Ancak fıçı görmeyince de güçlü üzümlerin taneni öne çıkıyor. Güçlü tanenler beni çok rahatsız etmiyor, ama şarabın diğer karakterlerini baskılıyor biraz. Bitiş uzun ve kalıcı, boğazda bitternes var. Ben bunu da seviyorum. Bu şarabı birkaç yıl daha bekletmek iyi olabilir ancak mantarına güvenemedim. Mantar biraz kuru ve kırılgan görünüyordu, birkaç yıl beklerse sorun olabilir diye düşündüm açıkçası.

Yemeklerimizle çok güzel uyum gösterdi.

Beyaz İskenderun karidesi...