Malbec

“Ülkemizde Mendoza ayarında Malbec’ler üretiliyor!” iddiası gündeme geldi yakın geçmişte…

Bir de bir çok farklı şarapseverlerden Likya Malbec 2019’ların hatalı çıktığı yönünde bilgiler etrafta uçuşunca bu yaz öncesi bu tadımı yapma kararı almıştık dostlarla.

Ne de olsa Malbec hassas noktam! ☺️

Likya Malbec 2019 ile başladık. Sanırım fiyatı 375 TL olmalı. Bu rekolte hala var mı bilemiyorum ama …Burun belli belirsiz hafif redüktif kokular ile başlıyor ama zorlamıyor.. daha sonra kakao ve vişne geliyor. Aroma olarak orta, kompleksite olarak orta, denge olarak iyi, bitişte menekşe dokunuşları var ve orta uzunlukta. Kötü diyemeyiz ama bizi bizden almadı.

7 Bilgeler Solon Attica 2019 Malbec ile devam ettik. 320 TL fiyatı ile Likya’dan biraz daha uygun. Öncelikle bizi şaşırtan profil olarak Likya’ya benzerliği oldu. Renkler koyu ve birbirine çok yakın, burunda 7 Bilgeler tabi Likya’dan önde.. tertemiz bir burnu var.

Bizi tek üzen yanı dengesi oldu. Asidite bir miktar yüksek ama aroma olarak da kırmızı ham meyve ekşiliğini herkes farketti, acaba üzümler bir miktar erken mi hasat edilmiş sorusunu uyandırdı.

Bu şarabı son iki yılda farklı dönemlerde defalarca içtik, herkesin ortak söylemi şarapta hemen hemen hiçbir gelişme olmadığı yönünde..ne ileri gitmiş ne de geri gelmiş. Enteresan..benim için aynı serinin (Solon Attica) hem Shiraz’ı hem de Cabernet Franc’ı daha başarılı.

Yusta 2019 Malbec gecenin en beğenileni oldu. Burunda deri, kakao ve olgun kırmızı meyve kokularına propolis de eşlik ediyor. Aroma üst düzey, kompleksite iyi, dengeli, orta üstü bitişli. Tam içim olgunluğunda. 20 ay meşe fıçı görmüş ama kendini çok belli etmiyor. 400 TL fiyatı üzdü, bir de daha ne kadar yıllanır bilemedik….

Altos Los Hormigas Malbec Classico 2019

Gecenin fiyat performans olarak en öne çıkan şarabı oldu! 250 TL fiyatı ile Metro raflarında bulabilirsiniz.

Burun berbat! Evet aynen öyle! Allahtan damak takip etmiyor! Burnu bu kadar leş olup damakta nasıl sorunsuz olabiliyor çok enteresan! Aroma üst düzey, kompleksite inanılmaz, mineralite ve asidite tam yerinde, bitiş de orta üstü. Başta biraz dengesiz çok iyi (2 saat) havalandırma gerektiriyor. Bu şarap Metro’da 200 TL iken %30 indirimler 140 TL den 7 şişe almıştım. Şu anda 250 TL dahi bence iyi fiyat!

Sonuç; Biri Antalya Elmalı, biri Selçuk, biri Bursa’dan gelen 3 farklı 2019 hasat Yerli Malbec şarabımızı, Malbec’in anavatanına dönüşmüş Arjantin Mendoza’dan gelen üreticinin giriş seviyesi şarabı ile karşılaştırdık. Yusta fiyat bağımsız bakarsak en beğenilen oldu ama işin içine fiyat girince atletik Arjantin’linin arkasında kalıyor.

Tasting