Sobran Nebbianca

Sobran Nebbianca 2020

1265 adet üretilmiş çok özel bir serinin 256. şişesi…

Kuzey İtalya Piemonte bölgesinin asil kırmızı üzümü olan Nebbiolo’dan yapılmış bir “blanc de noir” beyaz şarap… öncelikle belirteyim bu üreticinin soğuk iklim üzümü olan Nebbiolo’yı getirip sıcak iklimi olan Alaşehir Manisa’da ekip denemesi çok cesur bir hareket. Bu tip denemeleri her zaman takdir etmeli diye düşünüyorum.

Daha önce Sobran’ın yine bu üzümden yapmış olduğu bir roze şarap olan Nebblush’ı denemiş ve çok beğenmiştim, daha sonra Nebbiolo’sunu da denemiş ve pek o kadar sevememiştim. Bu şarap ise beni çok şaşırttı.. neden mi?

İlk gün:

14,5 Alkol, saman sarısı renk, burunda nefis kavun aromaları, damakta yeşil elma ekşiliği, sağlam gövde, bir beyaz şaraptan beklemediğim kadar yoğun tanen ve sevmedim…. Akşam Sushi ile eşledim, sonuç değişmedi; iyi bir deneme, ama bir daha alır mıyım? Sanmıyorum..

İkinci gün:

Kavun aromaları aynı yoğunlukta devam ederken çiçeksi notalar belirginleşmeye başlıyor..tanenler sanki yuvarlanmış, bitişte elma tadı daha da belirgin. Düne nazaran çok daha güzel bir hal almış..

Sonuç biraz daha dayanabilecek bir beyaz gibi geldi bana.. bir şişe daha alıp buzdolabına koyu 2022 yazında bir daha denemek isterim..

Bindi Sergardi Achile Rosso