Drago

Poderi Colla Nebbiolo di Alba ‘Drago’

‘Nebioğluyla’ maceralarımız devam ediyor, bizimki speech to text azizliği, yoksa bölgesiyle müsemma üzümün ismi zihnimizde kazılı. Şimdi, Barolo elleri fiyat ve kalite ve kompleksite ve sofistikasyon ve ün, hüsün, nefaset, seksapel, gül kurusu, ahu dudusu, katranı, trüfü, vişnesi, haşna fişnesiyle atı alıp Toskana’yı geçmiş olabilir, biz damağımızı cüzdanımıza göre uzatıp daha orta sınıf örneklerini kovalamak durumundayız derken karşımıza tam da böyle bir örnek çıkıveriyor, ne demiş Celaleddin abimiz, ‘Sen yola çık yol sana görünür’… Boşuna evlerine Mevlevi heykelleri yerleştirmiyor bunlar.

Drago (ejderha anlamına geliyor sanırım, başka bir kullanımı yoksa kelimenin), benim gördüğüm ve bugüne kadar deneyimlediğim / gözlemlediğim çoğu temel Nebbiolo ‘şartını’ yerine getiriyor. Fevkalade zarif bir burun, gül kurusu, taze kırmızı meyveler, hafif baharatlar, yoğun değil fakat yeterli. Damakta dengeli, yine olgun vişne, kırmızı erik ağırlıklı, tanenler kuvvetli fakat rahatsız edici değil, içimi kolay. Eksikliği kısa olması belki veya bu tarzdan beklenen uzunluktan uzak. Ama bu genel keyfi düşürmüyor, dengeli çünkü, eh bu fiyata da ekstra bir kompleksite, bir derinlik aramamak lazım. Dükkanlardan aldanarak aldığım 15-16 pound bandındaki Barolo’lardan çok daha başarılı. Adında (bölgesinde) Barolo yok ama cüssesinde fazlasıyla var. Ve şimdi, şu an içebilirsiniz, birkaç seneye daha da gelişir muhtemelen ama bugün içseniz de üzülmezsiniz.

Kavda iki şişe Barolo Ricossa 14 duruyor mesela, ucuz bulmuştum, almıştım, ama tam bir kaos. Sonradan öğrendiğim kadarıyla 2014 yılı da çok parlak bir yıl değilmiş, üreticinin şarabın diğer yıllarına bakmak gerek, fakat talebin bu şekilde coştuğu yerlerde arz da kendi ucuz vasat yollarını buluyor olsa gerek. Fakat yatırıyorum, kim bilir 10 sene sonra nasıl evrilir veya yolda vazgeçer, bilemiyorum.

Drago’ nun fiyatına gelince, 14-15 pounda bulunabiliyor, dükkanlarda değil webshoplarda. Ben Nebbiolo’ya başlamak ama cüzdanı da yakmak istemiyorum diyenlere tavsiye olunur.

Şarap sizinle olsun 🍷

Veglio Angelo Barolo